Merita sa apelez la un Life Coach? De ce?
Un Life Coach este acel cineva care are ca scop sa-i ajute pe altii sa se descopere, sa se apropie si sa-si indeplineasca obiectivele personale sau profesionale – inclusiv sa exceleze la locul de munca, devenind fericit si implinit in viata, sa-si exploreze sinele si lumea ce-l inconjoara, deasemenea sa-si realizeze ambitiile.
Un Coach valorifica tehnici speciale bazate pe principii psihologice de baza si intuitie naturala. Antrenorii de viata ofera clientilor instrumentele necesare pentru a face fata cu incredere in situatii dificile, el impinge barierele emotionale si ramane sigur ca in cele din urma vei putea vedea viata cu alti ochi, plini de speranta.
La fel ca si un antrenament sportiv, antrenorul permite sportivilor sa se perfectioneze in cel mai rapid, puternic si eficient fel, deasemenea ofera tactici si strategi pentru a putea face fata fiecarei noi provocari, tot asa si life coaching-ul ii ajuta pe oameni in toate mediile si sferele lor de interes: profesionale si personale pentru a imbunatati punctele lor forte si pentru a consolida punctele slabe, astfel clientul va putea face fata la cat mai multe situatii din viata lui.
Life coaching este un concept ce se leaga de obiectivitate, structura si motivatie, nicidecum de instructie fortata sau indoctrinare. Un coach profesionist te ghideaza pentru a ajunge la cele mai bune solutii singur. Coach-ul se implica in viata clientului pentru a imbunatati toate aspectele vietii.
In centrul coaching-ului sta ideea ca, orice client trebuie sa aiba puterea de a se ajuta pe sine, ca ei au potentialul, insa antrenorul se asigura ca fiecare client este constient de acest lucru, iar mai apoi, il ghideaza spre a-si atinge acest potential. Un coach nu judeca, el este acolo sa te ajute. Iata cateva dintre principiile de baza din spatele coaching-ului de viata:
A) Subiectivitatea: avem cu totii perspective diferite ale lumii – nimeni nu detine perspectiva absoluta, pe aceea care este „corect” sau „gresita”. Un coach iti va arata insa ca unele perspective sunt restrictive si pot opri o persoana sa devina ceea ce-si doreste sa fie.
B) Dezvoltarea: fie ca vorbim de abilitati sociale, profesionale sau emotionale, life coach-ul te ajuta sa treci peste limitele propriei perspective si sa-ti dezvolti aceste abilitati, chiar daca credeai ca este imposibil. Life coach-ul iti ofera diferite perspective, te ajuta sa vezi altfel si sa cresti.
C) Orientare: exista o diferenta intre un instructor si un ghid. Un instructor prezinta exact ce trebuie sa faca persoana, in timp ce un ghid ofera instrumentele si sprijinul ca persoana sa descopere singura ceea ce doreste si cum poate sa ajunga acolo. Un antrenor de viata este, deci un ghid, nu un instructor.
Termenul „Coaching-ul” in sine provine din cuvantul anglo-saxon „carucior”, acesta este un mijloc de a transporta pe cineva dintr-un loc in altul. Prin urmare, un antrenor de viata, este un individ care ghideaza un alt individ, dintr-un punct sau situatie a vietii spre un alt punct sau situatie mai buna.