Omul este o fiinta BIOLOGICA-PSIHOLOGICA-SOCIALA-CULTURALA.
Stim ca, fiecare om este unic si special in felul sau. Stim ca, fiecare dintre noi suntem fiinte complexe care traiesc intr-un mediu la fel de complex, omul trebuie sa interactioneze cu mediul, asta insemnand ca, fiinta umana, are si o sfera culturala si sociala. Dincolo de aparente se ascund alte parti pe care trebuie sa le avem in vedere, precum: partea psihologica sau partea emotionala. Omul nu este o fiinta simpla, iar orice coach stie acest lucru, fiecare nou client este un nou mister.
Un coach profesionist isi va lua timp sa cunoasca fiecare sfera din care este alcatuit omul. Nu se va opri nici la sfera sociala si nici la cea psihologica, ci le va investiga pe toate, incercand sa creeze un echilibru pentru ca persoana sa functioneze in mod optim, sa aiba randament si performanta in obiectivele pe care si le propune sa le indeplineasca.
De ce il intereseaza pe un coach sfera biologica?
Cand vorbim despre aceasta sfera complexa a omului ne referim in primul rand la starea sa de sanatate. Niciun om nu va putea sa fie performant daca sanatatea nu ii permite. Coach-ul va putea descoperi factorii ce stau in calea unui stil de viata corect si va putea interveni in ghidaj pentru a demonstra si schimba acest lucru. Coach-ul este constient ca un anumit stil de viata poate interfera cu obiectivele personale sau cu performanta, el va sti cum sa ghideze clientul ca acesta sa ajunga la balansul perfect dintre sanatate si alte sfere ale vietii.
De ce il intereseaza pe coach sfera psihologica?
Raspunsul la aceasta intrebare este unul foarte complex, vom incerca sa raspundem simplu si concret. Toate procesele cognitive ne influenteaza direct viata, fie ca vorbim de perceptie sau ganduri personale acestea ne afecteaza fiecare domeniu al vietii. Este foarte important ca perceptia clientului sa fie una corecta, atat asupra propriei persoane, cat si asupra lumii. Un coach profesionist isi va clarifica clientul in cazul in care acesta are o perceptie distorsionata, coach-ul va incerca sa transforme orice perceptie distorsionata sau orice gand nefondat intr-o perceptie reala, obiectiva, clara. Pe langa perceptie si gandire, coach-ul este interesat si de alte concepte precum: motivatia, memoria etc. Coach-ul va insista foarte mult pe motivatie, deoarece aceasta este componenta ce ne conduce intreg comportamentul.
De ce este interesat coach-ul de sfera sociala si culturala?
Dupa cum spuneam la inceput, omul este o fiinta sociala ce traieste intr-un mediu foarte complex. Oamenii sunt inconjurati de alti oameni, fie ca vorbim de familie, prieteni sau colegi. De multe ori este greu sa pastram un echilibru corect intre relatiile pe care le avem cu ceilalti, nu stim cum sa impartim timpul sau consideram ca nici macar nu dispunem de el. Un coach responsabil este acela care va sti cum sa-si indrume clientul pentru ca acesta sa ajunga la cel mai bun echilibru intre familie/job, deasemenea va putea sa insoteasca clientul pentru ca acesta sa-si intareasca relatiile actuale.